Auteursrechtinbreuk zit tuinstoel producent terecht niet lekker

sector:

Retail & Franchise

expertise:

Intellectual Property

newsletter:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

12 August 2019

Tribu verkoopt wereldwijd haar tuinstoel Natal Alu. Tribu constateert dat concurrent Borek een tuinstoel verkoopt, die volgens haar zodanig op haar Natal Alu tuinstoel lijkt, dat sprake is van auteursrechtinbreuk.

Is de Natal Alu stoel auteursrechtelijk beschermd?

Ook op een gebruiksvoorwerp kan auteursrecht rusten. Voor auteursrechtelijke bescherming is vereist, dat het gebruiksvoorwerp een eigen, oorspronkelijk karakter heeft en het persoonlijk stempel van de maker draagt. De vorm mag dus niet ontleend zijn aan die van een ander werk. De vorm moet het resultaat zijn van creatieve keuzes. Dat het voorwerp past binnen een bepaalde stijl of trend, maakt het voorwerp nog niet onbeschermd. Als de maker op voldoende eigen wijze uiting heeft gegeven aan een bepaalde stijl of trend, dan is toch sprake van auteursrecht.

Kenmerkend aan de Natal Alu stoel zijn de volgende trekken:

  • Het vierkante, uit één geheel gevormde frame met een constante doorsnede en afgeronde hoeken van uitsluitend 90 graden, dat bezien vanaf de zijkanten, achter- en bovenzijde (omgekeerde) U’s vormt.
  • De zwevende indruk die de zitschelp maakt, hetgeen wordt bewerkstelligd doordat het aanzienlijk smaller is dan het frame, is gemaakt van semi-transparant doek en enkel aan achter en voorzijde aan frame is bevestigd.

Borek wijst erop dat de eerdere Schultz stoel wel erg veel lijkt op de Natal Alu stoel. Daarmee wil Borek aantonen dat de Natal stoel niet oorspronkelijk is en dus niet auteursrechtelijk beschermd. Maar volgens de Rechtbank is de Natal Alu stoel wel auteursrechtelijk beschermd. De verschillen tussen de Schultz stoel en Natal Alu stoel zijn opvallend. De rechtbank concludeert dat de ontwerper van de Natal Alu stoel een eigen invulling heeft gegeven aan het al bestaande principe van een stoel met een frame waarin U vormen en een zwevende zitschelp zijn te herkennen. De Natal Alu stoel neemt dus voldoende afstand van soortgelijke ontwerpen die al eerder bestonden.

Is er sprake van auteursrechtinbreuk?

De Rechtbank komt dan tot de vraag of Borek inbreuk maakt op de auteursrechten van Tribu. Daarvoor is relevant in welke mate de totaalindrukken van de Collin stoel en de Natal Alu stoel overeenstemmen. De auteursrechtelijk beschermde trekken van de Natal Alu stoel zijn hier bepalend. Ook de onbeschermde elementen moeten in aanmerking worden genomen, voor zover de combinatie daarvan het persoonlijk stempel van de maker draagt.

Volgens de Rechtbank domineert het strakke lijnenspel van frame en zitschelpen, en heeft Borek met het ontwerp van de Collin-stoel onvoldoende afstand genomen van de door het auteursrecht beschermde combinatie van vrije en creatieve keuzes die zijn terug te vinden in het ontwerp van de Natal Alu-stoel.

Conclusie

Borek’s Collin stoel maakt inbreuk op het auteursrecht van Tribu’s Natal Alu stoel.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of heeft u andere IE-rechtelijke vragen, neemt u dan gerust vrijblijvend contact op met Ranee van der Straaten of Floris de Vriend