Coronacrisis leidt tot uitstel Omgevingswet

expertise:

Real Estate, Construction & Government

newsletter:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

06 April 2020

In haar brief van 1 april 2020 aan de Tweede Kamer laat minister Van Veldhoven weten dat de Omgevingswet niet per 1 januari 2021 wordt ingevoerd.

Hoewel de minister spreekt van een veranderende realiteit als gevolg van het coronavirus wijst alles erop dat de uitdagingen, zoals de minister het noemt, met name zien op de problemen met het DSO (Digitaal Stelsel Omgevingswet).

Het doel van de Omgevingswet is het bundelen van wetgeving en regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. De Omgevingswet vervangt tientallen wetten op het gebied van de leefomgeving. De Omgevingswet moet daarmee de basis gaan vormen voor wat wordt aangeduid met de samenhangende benadering van de fysieke leefomgeving. Het wordt ook wel de grootste wetgevingsoperatie genoemd sinds de invoering van de Grondwet in 1848.

De Omgevingswet – zo geeft de minister nog een keer aan – kan echter alleen in werking treden als het digitale stelsel oftewel de digitale infrastructuur op orde is. De landelijke voorziening van het DSO (DSO-LV) moet de vereiste ondersteuning voor de wet bieden: DSO-LV moet beschikbaar zijn en het beheer moet zijn ingeregeld.

Nu het DSO verre van klaar is en de minister zich niet waagt aan het noemen van een nieuwe invoeringsdatum, blijft het zeer de vraag of de stelselherziening op het gebied van de ruimtelijke ordening binnen afzienbare tijd een feit zal zijn.

Wij zullen u op de hoogte houden van de ontwikkelingen hierover.