Europese kartelboetes voor 4 garnalenhandelaren wegens prijsafspraken

expertise:

Competition & Regulatory

newsletter:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

26 November 2013

De Europese Commissie heeft deze week voor in totaal 28.716.000 euro aan geldboetes opgelegd aan vier Europese handelaren in noordzeegarnalen omdat zij door hun deelname aan een kartel inbreuk hebben gemaakt op de Europese mededingingsregels. Het gaat om de Nederlandse ondernemingen Heiploeg, Klaas Puul en Kok Seafood en het Duitse Stührk.

Tussen juni 2000 en januari 2009 kwamen Heiploeg en Klaas Puul overeen om prijzen af te spreken en verkoopvolumes te verdelen voor noordzeegarnalen in België, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Kok Seafood was zeker vanaf februari 2005 bij het kartel betrokken, terwijl Stührk van maart 2003 tot november 2007 betrokken was bij prijsafspraken in Duitsland.

Het kartel had tot doel de markt te bevriezen door de marktaandelen van de aanbieders te stabiliseren, om zo prijsverhogingen te vergemakkelijken en de winstgevendheid te stimuleren. Het kartel trof de EU-markt en met name verkopen in België, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Het gecombineerde marktaandeel van de betrokken bedrijven in de Europese Economische Ruimte was naar schatting zo’n 80%. Het kartel verliep via een reeks informele bilaterale contacten, in hoofdzaak tussen Heiploeg en Klaas Puul, maar ook met Stührk en Kok Seafood. Tijdens dit overleg kwamen meestal een aantal aspecten van de activiteiten van de betrokken ondernemingen aan bod, zoals de prijzen voor de inkoop bij vissers, het optreden tegenover andere handelaren op de markt, de verdeling van de markten, en prijzen voor bepaalde belangrijke afnemers, die vaak als referentieprijs dienden voor andere afnemers.

De Europese Commissie hield met het bepalen van de hoogte van de boete rekening met de verkopen van de ondernemingen in de EU voor de betrokken producten, met het feit dat het een zeer ernstige inbreuk betrof, met de reikwijdte en de duur van het kartel. Klaas Puul kreeg in het kader van de clementieregeling van de Europese Commissie volledige boete-immuniteit, omdat het als eerste met informatie over het kartel kwam. Heiploeg moet 27.082.000 euro betalen, Stührk 1.132.000 euro en Kok Seafood 502.000 euro.

(bron: Europese Commissie, 27/11/13)