Vervolgclaim tegen luchtvrachtkartel is tijdelijk opgeschort: Wat betekent dit voor de toekomst?

05 May 2015

De rechtbank van Amsterdam heeft een schadeclaim van het bedrijf East West Debt tegen de luchtvaartmaatschappijen British Airways, Lufthansa en Air France-KLM in de wacht gezet. Deze beslissing is genomen in afwachting van de uitkomst van een lopende Europese procedure. De schadeclaim die voorlopig aan de kant is geschoven, heeft een waarde van maar liefst 28 miljoen euro.

We gaan even terug in de tijd naar het jaar 2010. Destijds kregen veertien luchtvaartmaatschappijen een flinke Europese kartelboete op hun bordje. Dit was het gevolg van hun betrokkenheid bij een luchtvrachtkartel. Ook British Airways en Air France-KLM hadden deelgenomen aan dit kartel. De totale boete voor deze luchtvaartmaatschappijen was een krankzinnig bedrag van 799 miljoen euro. Lufthansa wist zichzelf echter uit deze situatie te redden door een succesvolle clementieaanvraag in te dienen bij de Europese Commissie, de zogenaamde kartelwaakhond.

East West Debt heeft vervolgens een follow-on claim ingediend bij de rechter in Amsterdam. Namens de slachtoffers van het kartel eisen zij een schadevergoeding van opnieuw een groot bedrag: 28 miljoen euro. Echter, deze procedure is op dit moment stilgezet. We wachten allemaal met spanning op de uitkomst van een Europese procedure tegen het originele kartelbesluit. Het tussenvonnis is overigens nog niet gepubliceerd op de website van de rechtspraak.

De Amsterdamse rechtbank heeft East West Debt opgedragen een aantal documenten aan te leveren bij de luchtvaartmaatschappijen. Echter, andere gevraagde documenten zijn geweigerd door de rechtbank. Daarnaast heeft de rechter ook nog het verzoek om andere luchtvaartmaatschappijen te betrekken bij deze procedure afgewezen.

Wil je up-to-date blijven over dit onderwerp? Je kunt onze eBooks en nieuwsbrieven downloaden. Wil je meer weten over deze uitspraak en wat dit betekent voor je eigen bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact op met Martijn Jongmans of Adriaan Buyserd.