Hoge Raad: veiligheid zzp’er valt onder zorgplicht werkgever

expertise:

Employment law

newsletter:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

27 March 2012

Werkgevers die een zelfstandige inhuren voor werkzaamheden in het bedrijf zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van die zzp’er. Dat volgt uit een uitspraak van de Hoge Raad van 23 maart 2012. De Hoge Raad oordeelde dat een bedrijf verantwoordelijk is voor een zelfstandige onderhoudsmonteur die bij een klus bij dit bedrijf zijn been verloor. De man had zelf geen arbeidsongeschiktheids-verzekering en stelde om deze reden het bedrijf aansprakelijk. Het bedrijf wees de claim van de zzp’er af, omdat de man geen vast dienstverband had.

Na zeven jaar procederen is de zzp’er door de Hoge Raad alsnog in het gelijk gesteld. De Hoge Raad leidt uit de wet af dat de zorgplicht van bedrijven voor zzp’ers niet anders is dan voor gewone werknemers. Er is "geen goede grond" om kleine zelfstandigen anders te behandelen, stelt het rechtscollege. "Temeer daar zij niet altijd over een behoorlijke verzekering beschikken tegen bedrijfsongevallen." Een lagere rechter moet nu vaststellen of het bedrijf heeft voldaan aan de zorgplicht.

Nederland telt bijna 800.000 zzp’ers. De uitspraak van de Hoge Raad heeft gevolgen voor bijvoorbeeld bouwvakkers die op een bouwplaats werken, mensen die als zelfstandige in de zorg werken of een secretaresse die als zelfstandige door een bedrijf wordt ingehuurd. Het moet wel om werk gaan dat normaliter binnen het bedrijf wordt gedaan.

Klik hier om de gehele uitspraak te lezen.