Kinderalimentatie afgeschaft?

expertise:

Family & Inheritance law

newsletter:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

11 January 2015

De Expertgroep Alimentatienormen heeft  per 1 januari 2013 nieuwe richtlijnen gegeven voor het berekenen van de behoefte en de draagkracht bij kinderalimentatie. De uitvoering van die richtlijnen leidt op dit moment tot veel discussie. Daarover zijn reeds diverse kamervragen gesteld. Deze gewijzigde richtlijnen hebben tot gevolg dat in veel gevallen geen kinderalimentatie meer hoeft te worden betaald. De verantwoordelijkheid tot het betalen van de kosten van verzorging en opvoeding van kinderen lijkt daarmee te zijn verschoven van de ouders naar de overheid. 

Per 1 januari 2015 is de Wet hervorming kindregelingen in werking getreden. Daarbij is het aantal kindregelingen van tien, verspreid in zeven wetten, teruggebracht naar vier regelingen: de kinderbijslag, de kinderopvangtoeslag, het kindgebonden budget en de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Het doel was vereenvoudiging, tegengaan van de armoedeval en bovendien een budgettaire maatregel.

Voor de alimentatiepraktijk (en verhaalsbijstand) zijn met name de volgende wijzigingen van belang:

  1. het fiscaal voordeel kinderalimentatie is vervallen;
  2. de alleenstaande ouderkorting (heffingskorting) is vervallen;
  3. er is een ‘alleenstaande ouderkop’ ingevoerd;
  4. het (maximale) kindgebonden budget is hoger voor de lagere inkomens;

De hoogte van de door de ouders te betalen kinderalimentatie is gebaseerd op a) het netto gezinsinkomen van de beide ouders, het aantal kinderen en de leeftijd van de kinderen enerzijds (behoefte) en b) de mogelijkheid van beide ouders om, nadat ze uit elkaar zijn, pro rato bij te dragen in de kosten van hun kinderen (draagkracht).

De Expertgroep Alimentatienormen geeft richtlijnen voor de wijze waarop de hoogte van de behoefte en de draagkracht worden vastgesteld. Deze zijn terug te vinden in het Tremarapport. Dit rapport wordt, meestal jaarlijks, geactualiseerd en is terug te vinden op www.rechtspraak.nl.  Ook de daarbij behorende behoefte- en draagkrachttabel worden jaarlijks geactualiseerd. 

Het wegvallen van het fiscaal voordeel kinderalimentatie verlaagt de draagkracht van de niet-verzorgende ouder die kinderalimentatie betaalt. De hoogte van het fiscale voordeel