Rol social media bij echtscheiding

expertise:

Family & Inheritance law

newsletter:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

08 April 2015

Sociale netwerken zoals Facebook, Twitter, Whatsapp en Instagram vallen niet meer weg te denken uit onze huidige samenleving. Deze ontwikkeling heeft echter ook consequenties op juridisch gebied.

In New York heeft een rechter bepaald dat een vrouw haar scheidingspapieren via Facebook mag ‘afgeven’ aan haar aanstaande ex, aangezien haar echtgenoot geen vaste woon – of verblijfplaats heeft. Andrew Spinnell, de advocaat van de vrouw, zegt dat het oordeel een mijlpaal is, zo schrijft The New York Daily News.

In Nederland is bovenstaande manier van aanleveren van officiële stukken (nog) niet toegestaan. Gerechtsdeurwaarders zorgen er in Nederland voor dat een echtscheidingsverzoek bij de juiste persoon terecht komt. Maar ook in Nederland spelen social media steeds vaker een rol in echtscheidingsprocedures. Whatsapp berichten, foto’s en statusupdates, gepost door de ex-partner zelf of door zijn of haar vrienden, zijn een rijke bron van bewijsvoering.

Zo ook in de uitspraak van het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch van 19 maart 2015 (ECLI:NL:GHSHE:2015:933), waarin de man de gewijzigde status van de vrouw op Facebook in ‘gehuwd’ aanvoert ter onderbouwing van zijn stelling dat de vrouw is hertrouwd, waardoor haar recht op partneralimentatie van rechtswege is komen te vervallen. Het Hof oordeelde dat, mede gelet op het uitvoerige betoog van de vrouw, het tot op heden door de man aangedragen bewijs onvoldoende is om op voorhand aan te nemen dat sprake is van een huwelijk. Het Hof heeft echter iedere verdere beslissing aangehouden en de man toegelaten door getuigen, feiten en omstandigheden te bewijzen dat de vrouw is gehuwd.

Enige voorzichtigheid bij het gebruik van social media lijkt, ook in familie-erfrechtelijke kwesties, op zijn plaats. Tegenwoordig is het ook mogelijk om in huwelijkse voorwaarden of in een echtscheidingsconvenant een zogenaamde “social media clausule” op te nemen, al dan niet met een boetebeding. In een dergelijk beding wordt dan geregeld wat er na de scheiding wel en niet via social media gedeeld mag worden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mr. T.J. Backx.