Staat niet aansprakelijk voor informatie bij reddingsactie Fortis

expertise:

Cassation (Supreme Court Appeals)

newsletter:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

30 September 2016

De Hoge Raad laat de uitspraak van het hof in zaak van Fortis Effect tegen de Staat in stand. Het hof oordeelde eerder dat de Staat niet aansprakelijk is voor de informatie die eind september 2008 is verstrekt tijdens de redding van Fortis.

In deze zaak gaat het om de vraag of beleggers in 2008 zijn misleid door uitlatingen van de minister van Financiën over de positie van Fortis. Mede als gevolg van de wereldwijde financiële crisis en het faillissement van Lehman Brothers op 15 september 2008 verslechterde de liquiditeitspositie van Fortis. Op 28 september 2008 hebben de Nederlandse, Belgische en de Luxemburgse overheid besloten tot kapitaalinjecties in ruil voor verkrijging van aandelen in Fortis (de eerste reddingsoperatie). Later bleek een grotere ingreep nodig om Fortis te redden. De Staat kocht de Nederlandse delen van Fortis. De beurskoers van Fortis daalde sterk en beleggers in Fortis leden schade.

Volgens de Stichting Fortis Effect en een aantal beleggers is de Staat in deze procedure aansprakelijk voor de verliezen van de beleggers in Fortis. De minister van Financiën zou onjuiste of misleidende informatie hebben verstrekt over het resultaat van de eerste reddingsoperatie en hij heeft verzwegen dat er een grotere ingreep in voorbereiding was. De beleggers vinden dat zij daardoor op het verkeerde been zijn gezet.

Het gerechtshof Amsterdam oordeelde in 2014 dat het beleggers in september 2008 niet ontgaan kan zijn dat er sprake was van een mondiale kredietcrisis waarbij ook grote financiële instellingen in ernstige moeilijkheden waren geraakt. Ook had het voor beleggers duidelijk moeten zijn dat de reddingsoperatie van de Staat erop gericht was de uitstroom van gelden bij Fortis te stoppen, en dat niet zeker was dat de reddingsoperatie van zondag 28 september 2008 zou slagen. Naar het oordeel van het hof heeft de minister niet steeds volledige informatie verspreid, maar was dit voor beleggers niet misleidend, gegeven de ook hun bekende context waarin de reddingsoperaties en de informatieverstrekking plaatsvonden. De keuze van de minister om geen volledige informatie te verstrekken werd volgens het hof bovendien gerechtvaardigd door het belang van de stabiliteit van het financiële stelsel.

De Hoge Raad heeft vandaag het beroep in cassatie tegen deze uitspraak van het hof verworpen. Volgens de Hoge Raad zijn de oordelen van het hof niet onjuist of onbegrijpelijk.

Het hof heeft in zijn uitspraak ook geoordeeld dat Fortis aan beleggers misleidende informatie had verstrekt. Over de zaak tegen Fortis ging het bij de Hoge Raad niet.

bron: www.rechtspraak.nl

Klik hier voor de betreffende  uitspraak.