Tijgernootjes versus Girafnootjes (Frito-Lay / Intersnack)

sector:

Food & Organic Trade

expertise:

Intellectual Property

newsletter:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

26 June 2019

Frito-Lay verhandelt Tijgernootjes. Dat zijn pinda’s met een krokant jasje in een geschakeerd patroon.
Daarvoor heeft zij het woordmerk TIJGERNOOTJES en vijf beeld- en vormmerken geregistreerd. Frito-Lay constateert dat Intersnack “Girafnootjes” produceert voor supermarktketen Aldi. Volgens Frito-Lay leveren de aanduiding GIRAFNOOTJES, het uiterlijk van de Girafnootjes en de door Intersnack gebruikte verpakking inbreuk op haar merkrechten op.

Intersnack gaat in de tegenaanval. Volgens Intersnack zijn de beeldmerken van Frito-Lay nietig, omdat uit de merkinschrijvingen niet precies blijkt wat nu wordt beschermd. De rechtbank concludeert dat gekleurde beeldmerken van Frito-Lay geldig zijn. Maar de zwart-wit afbeelding van Frito-Lay’s borrelnoot is geen geldige merkregistratie.  Het geschakeerde kleurpatroon in de tinten oranje, bruin en geel, waarvoor nu juist bescherming wordt gezocht, volgt namelijk niet uit deze inschrijving.

De rechtbank oordeelt ook over de vraag of het teken GIRAFNOOTJES inbreuk maakt op het woordmerk TIJGERNOOTJES. Volgens de rechtbank is er onvoldoende overeenstemming tussen het merk TIJGERNOOTJES en het teken GIRAFNOOTJES. Dat een tijger en een giraf tot de categorie “exotische wilde dieren met geelbruine huid met camouflagepatroon” behoren, is onvoldoende om overeenstemming aan te nemen.

Wat betreft de verpakking is volgens de rechtbank eveneens geen sprake van overeenstemmende tekens: Het Duyvis logo en het woord TIJGERNOOTJES op de verpakking van Frito-Lay en het woord GIRAFNOOTJES op de verpakking van Intersnack zorgen voor teveel verschillen. Wel is er volgens de rechtbank sprake van identieke tekens in het uiterlijk van de bewuste nootjes. Dat ieder nootje iets anders is, doet daar niet aan af, nu het publiek hetzelfde patroon zal herkennen in beide nootjes. Het verhandelen van de girafnootjes zelf is dus wel inbreukmakend en onrechtmatig.

Lees de volledige uitspraak hier.

 

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of heeft u andere IE-rechtelijke vragen, neemt u dan gerust vrijblijvend contact op met Ranee van der Straaten of Floris de Vriend