Transitievergoeding na twee jaar ziekte

expertise:

Employment law

newsletter:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

11 June 2018

Werkgevers: u moet nog even wachten. Tot 1 april 2020 welteverstaan. Streven is dat werkgevers vanaf die datum compensatie kunnen vragen voor de transitievergoeding die is betaald aan de, vanwege langdurige ziekte, ontslagen werknemer. Onlangs verscheen de concept ‘Regeling compensatie transitievergoeding’.

Wanneer compensatie

Vooraf: ook de zieke werknemer heeft bij ontslag in beginsel recht op een transitievergoeding. Bij de totstandkoming van de WWZ is nadrukkelijk overwogen dat er geen goede redenen zijn om tussen arbeidsgeschikte en -ongeschikte werknemers onderscheid te maken. De regel leidde tot veel ophef. Immers, voor de WWZ werd de arbeidsovereenkomst van de zieke werknemer na 2 jaar ziekte (en loondoorbetaling) met toestemming van het UWV ‘gratis’ opgezegd.

Compensatie wordt verstrekt als een transitievergoeding is betaald bij ontslag vanwege langdurige ziekte. Daarbij maakt het niet uit hoe de arbeidsovereenkomst is beëindigd: door opzegging, ontbinding door de rechter, niet verlengen van een tijdelijke arbeidsovereenkomst of door een beëindigingsovereenkomst (vaststellingsovereenkomst).

Ondanks de toekomstige inwerkingtredingsdatum, gaat de compensatieregeling ook gelden voor transitievergoedingen die zijn betaald tussen 1 juli 2015 en 1 april 2020.

Hoe compensatie aan te vragen

Bedoeling is dat het UWV t.z.t. met een formulier komt waarna de aanvraag, aan de hand van het formulier, elektronisch plaatsvindt. Denk voor de over te leggen gegevens onder meer aan de arbeidsovereenkomst, stukken waaruit volgt hoe en waarom de werknemer is ontslagen, loonstroken voor het betaalde loon tijdens ziekte, gegevens voor berekening van de transitievergoeding en een bewijs van betaling.

Een aanvraag voor compensatie moet plaatsvinden binnen zes maanden na betaling van de volledige transitievergoeding aan de werknemer. Voor transitievergoedingen die vóór 1 april 2020 zijn betaald, moet de aanvraag voor compensatie uiterlijk 30 september 2020 zijn ingediend.

Nu al opletten

Compensatie kan t.z.t. alleen worden gevraagd als de arbeidsovereenkomst is beëindigd vanwege langdurige ziekte. Eindigt de arbeidsovereenkomst door middel van een beëindigingsovereenkomst, let er dan wel op dat deze reden (de langdurige ziekte) in de beëindigingsovereenkomst wordt opgenomen (en niet het vaak standaard gebruikte ‘verschil van inzicht’). Ook handig: nu al bijhouden welke transitievergoedingen aan zieke werknemers zijn betaald (inclusief de onderliggende documentatie), zodat na inwerkingtreding van de regeling zonder al te veel gedoe compensatie kan worden aangevraagd.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of heeft u andere arbeidsrechtelijke vragen, neemt u dan gerust vrijblijvend contact op met Stëffan de Jong of andere leden van de sectie Arbeidsrecht.