Camera’s met gezichtsherkenning bij supermarkten toegestaan?

expertise:

IT & Privacy

newsletter:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

11 June 2020

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft via een brief supermarkten gewezen op de regels voor het gebruik van gezichtsherkenningssoftware. Deze software verwerkt biometrische gegevens. Eén van de mogelijkheden om biometrische gegevens te verwerken is wanneer het noodzakelijk is voor authenticatie of beveiliging. Waar de scheidslijn tussen wel/niet noodzakelijk is, blijft vaag. De norm van de AP is – kortgezegd – dat het voor de beveiliging van kerncentrales is toegestaan, maar voor garages van reparatiebedrijven niet. Waar valt de supermarkt onder?

De norm van de AP geeft aan in welke gevallen het beveiligen via biometrische persoonsgegevens proportioneel is. Bij een kerncentrale is het belang van beveiliging uiteraard groot en dus proportioneel. Bij een garage van een reparatiebedrijf is dit belang aanzienlijk kleiner en kan worden volstaan met beveiliging zonder biometrische gegevensverwerkingen. Door deze twee (uiterste) voorbeelden als norm te hanteren is het vaak lastig te beoordelen voor welke bedrijven de biometrische beveiligingssystemen zijn toegestaan.

De AP legt in haar brief uit dat bij supermarkten de gezichtsherkenning niet proportioneel lijkt te zijn. In de brief wordt weliswaar ruimte gegeven om in een specifiek geval het tegendeel te bewijzen, maar dit zal een lastige opgave zijn. Het gevolg is dat de camera’s met gezichtsherkenning bij supermarkten in principe niet zijn toegestaan. De camera’s zonder gezichtsherkenning zijn volgens de AP voldoende om deze panden te beveiligen tegen diefstal en/of overlastgevers.

De AP heeft de supermarkten via de brief gewaarschuwd voor het gebruik van biometrische beveiligingssystemen. Daarbij wordt opgemerkt dat, zoals in een eerdere blog is geschreven, de AP onlangs een boete van € 725.000,- heeft opgelegd aan een bedrijf wegens onrechtmatige verwerking van biometrische persoonsgegevens via vingerafdrukken. Hierbij had de AP géén voorafgaande waarschuwingsbrief gestuurd. Wees daarom voorzichtig met de inzet van deze systemen en toets vooraf goed de noodzaak van deze manier van beveiligen.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog, bijvoorbeeld over de beveiligingsmogelijkheden van uw bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact op met Floortje Eijdems of één van de andere leden van het Privacy-team.