VERBOD Cassatie: Alles wat je moet weten over Huurrecht in Nederland (100 tekens)

expertise:

Cassation (Supreme Court Appeals)

newsletter:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

05 October 2017

Blogtekst:

Vandaag wil ik een interessante zaak bespreken die van invloed kan zijn op huurders en verhuurders op Sint Maarten. De zaak betreft de geldigheid van het beginsel ‘koop breekt geen huur’ uit artikel 7:226 van het Burgerlijk Wetboek van Sint Maarten. Dit principe houdt in dat wanneer een verhuurd pand wordt verkocht, de huurovereenkomst niet automatisch wordt opgezegd. Maar hoe zit het als slechts een gedeelte van het gehuurde pand wordt verkocht?

In deze Caribische zaak werd dit vraagstuk opgeworpen. Gaan de rechten uit de huurovereenkomst over op de nieuwe eigenaar als slechts een deel van het verhuurde pand wordt verkocht? En wat zijn de gevolgen voor de betaling van de huurprijs?

De zaak (referentienummer 16/02319) werd op 6 oktober 2017 behandeld door de Hoge Raad der Nederlanden. De uitspraak illustreert het belang van het overgangsrecht in gevallen waarin een deel van een verhuurd pand van eigenaar wisselt. Het is tevens een studie in het concordantiebeginsel, dat wil zeggen de overeenstemming tussen de Nederlandse en Sint-Maartense wetgeving.

Voor degenen onder u die meer willen weten over de details van deze zaak, u kunt de volledige uitspraak lezen op de website van Rechtspraak.nl. Voor uw gemak heb ik hieronder een link geplaatst: [Klik hier](https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:HR:2017:2560&showbutton=true) voor de volledige uitspraak.

ECLI:NL:HR:2017:2560, 6 oktober 2017, nr. 16/02319

Dit is een zaak om nauwlettend te volgen als u zich in een soortgelijke situatie bevindt. Hoewel elke situatie uniek is en afzonderlijk moet worden beoordeeld, bieden precedenten zoals deze waardevolle inzichten in hoe de wet kan worden geïnterpreteerd en toegepast.