Boetes voor Kartel Vernietigd door Ongepast Gebruik van Telefoontaps – Juridisch Nieuws

04 July 2013

Content: “”” China’s karteltoezichthouder onderzoekt Europees babymelkpoeder.

De Chinese autoriteiten hebben een onderzoek naar de prijzen aangekondigd gericht op Westerse fabrikanten van babymelkpoeder. Ze zetten vraagtekens bij de hoge prijzen van EU-babymelkpoeders en vermoeden een schending van de Chinese mededingingsregels.

Dit komt voort uit de melamine-affaire in 2008, waarbij zes baby’s overleden en 300.000 anderen ziek werden. Hierdoor verloren consumenten in China alle vertrouwen in de binnenlandse producenten van babymelkpoeder. Sindsdien beschouwen ze de hoge prijzen van EU-babymelkpoeder als een garantie voor veiligheid.

Het resultaat van deze switch is duidelijk merkbaar; in de grote steden hebben buitenlandse producenten een marktaandeel van 70-80% verkregen. Dit dwingt Chinese producenten om naar de landelijke gebieden uit te wijken.

Volgens de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming (“NOH“), het belangrijkste planningsbureau van de Volksrepubliek China, zijn de prijzen van babymelkpoeder sinds 2008 met 30% gestegen.

Het onderzoek van de Chinese autoriteiten, die in 2013 al zware kartelboetes hebben opgelegd aan (internationale) karteldeelnemers in een LCD- en alcoholkartel, lijkt nu zich ook te focussen op EU-producenten van babymelkpoeder.

Het huidige onderzoek richt zich met name op de grootste leveranciers: Biostime International Holding, Mead Johnson Nutrition, Danone, Abbot Laboratories, Nestle en Royal FrieslandCampina NV.

Deze besluiten en de aankondiging van het huidige onderzoek naar de prijzen van babymelkpoeder tonen aan dat de Chinese autoriteiten vastberaden zijn in het optreden tegen overtredingen. Het is dan ook waarschijnlijk dat er in de toekomst nog meer handhavingsacties zullen volgen, mogelijk inclusief doorzoekingen en invallen bij zonsopgang.

Wilt u meer weten?

Mail Adriaan Buyserd.

Wilt u op de hoogte blijven?

Download hier onze eBooks en nieuwsbrieven. “””