Britten en Duitsers verzetten zich tegen de ‘best price’ clausule

18 December 2013

In de hotelindustrie zijn we gewend aan concurrentie, maar er is een groeiend probleem in de vorm van de zogenaamde ‘best price clauses’ of prijspariteitsvoorwaarden. Vermoedelijk hebben velen van u wel eens gehoord van vergelijkingssites en online reisagenten zoals Expedia, Tripadvisor, Hotels.com, HRS, Booking.com en Weekendjeweg. Deze platforms stellen zichzelf voor als de beste plek om de laagste prijzen voor hotelkamers te vinden. Echter, ze verhogen niet alleen de prijs die de consument betaalt in vergelijking met reserveren via de hotelwebsites, maar beperken ook de vrijheid van hotels om lagere prijzen aan te bieden dan degenen die zijn vermeld op deze platforms.

Koninklijke Horeca Nederland, die als belangenbehartiger van de hotelsector, is in de strijd getreden tegen deze beperkingen. En het lijkt erop dat ze recentelijk enige steun hebben gekregen van de Duitse en Britse kartelwaakhonden.

Waarom is dit zo’n groot probleem, vraagt u zich misschien af? Nou, ‘best price clauses’ beperken de mededinging. In plaats van te concurreren op prijs, leggen online platforms beperkingen op die de vrijheid van hotels beperken om prijzen in te stellen die ze passend vinden. Daarnaast maken ze het moeilijker voor nieuwkomers, zoals last-minute aanbieders, om aan de markt deel te nemen.

Online retailer Amazon had ook een prijspariteit beleid en kwam in het vizier van zowel de Britse als Duitse kartelwaakhonden. In het licht van hun onderzoek heeft Amazon uiteindelijk haar ‘best price clause’ beleid verlaten.

Momenteel worden dergelijke clausules onder de loep genomen in de hotelindustrie door kartelwaakhonden in Duitsland, Zwitserland, Hongarije, Frankrijk, Groot-Brittannië en Zweden.

Ook grote bedrijven zoals Expedia, Booking.com en InterContinental hebben toezeggingen gedaan in de context van een onderzoek door de Britse kartelwaakhond. Deze toezeggingen worden onderzocht om hun impact op de markt beter te begrijpen.

Als bedrijven in Groot-Brittannië en Duitsland hun ‘best price clauses’ afschaffen door een overeenkomst te sluiten met hun respectieve kartelwaakhonden, zal dit waarschijnlijk invloed hebben op de hele EU-markt. En dit zou Koninklijke Horeca Nederland alleen maar meer kracht geven in haar strijd tegen deze strikte prijsvoorwaarden.

Wilt u meer weten? Aarzel niet om contact op te nemen met Minos van Joolingen via m.vanjoolingen@www.banning.nl

Blijf op de hoogte door onze eBooks en nieuwsbrieven te downloaden via deze [link](#).