Chinese kartelvergoeding opgelegd aan FrieslandCampina: boete van maar liefst EUR 5,9 miljoen

06 August 2013

De Chinese mededingingsautoriteit, de National Development and Reform Commission (NDRC), heeft zes fabrikanten van babyvoeding op de vingers getikt voor het maken van verboden prijsafspraken. In totaal werd er maar liefst 85 miljoen aan kartelboetes uitgedeeld.

De fabrikanten in kwestie zijn FrieslandCampina, Nutrition, Danone, Mead Johnson, Abbott Laboratories en Biostime. De boete voor dochteronderneming van FrieslandCampina, FrieslandCampina Trading in Shanghai, bedroeg EUR 5,9 miljoen. Volgens de NDRC was er sprake van contracten die niet overeenkwamen met de lokale wetgeving, iets wat FrieslandCampina heeft erkend. Het bedrijf heeft al aangegeven dat ze de boete zullen betalen en dat de contracten zijn aangepast.

Deze melkpoederproducenten hebben de prijzen, naar mening van de NDRC, kunstmatig hoog gehouden door minimum verkoopprijzen vast te stellen. Dit is, net zoals onder de Nederlandse en Europese mededingingsregels, verboden volgens de Chinese mededingingsregels. Sinds 1 januari 2008 beschikt China over mededingingswetgeving, die is gebaseerd op de Europese regels.

Dit alles komt als gevolg van een aanzienlijke prijsstijging van buitenlandse zuivel in China sinds een melkpoederschandaal in 2008, waarbij kinderen stierven als gevolg van vervuilde Chinese melkpoeder. Volgens de NDRC is er sindsdien sprake van een prijsstijging van zo’n 30 procent.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Aarzel dan niet om vrijblijvend te mailen met Silvia Vinken op s.vinken@www.banning.nl.

Mis je de laatste updates? Je kunt onze ebooks en nieuwsbrieven hier downloaden om altijd op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.