Chinese kartelwaakhond onderzoekt Europees babymelkpoeder

04 July 2013

Chinese kartelwaakhond onderzoekt Europees babymelkpoeder. De Chinese autoriteiten hebben een prijsonderzoek aangekondigd naar Westerse producenten van babymelkpoeder. Zij zetten hun vraagtekens bij de hoge prijzen van EU babymelkpoeder en vermoeden een inbreuk op het Chinese mededingingsrecht.

Sinds de melamine-affaire in 2008, waarbij zes baby’s stierven en 300.000 anderen ziek werden, zijn Chinese consumenten alle vertrouwen verloren in Chinese producenten van babymelkpoeder. Chinese consumenten zien de hoge prijzen voor EU babymelkpoeder als een veiligheidsgarantie.

De gevolgen zijn zichtbaar. In de grote steden hebben buitenlandse producenten een marktaandeel verkregen van 70-80%. Hierdoor worden Chinese producenten gedwongen uit te wijken naar landelijke gebieden.

De Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie (“NOH”), het belangrijkste planningsbureau in de Volksrepubliek, heeft naar eigen zeggen sinds 2008 de prijzen voor de babymelkpoeder met 30% zien stijgen.

De Chinese autoriteiten, die in 2013 reeds forse kartelboetes oplegden aan (internationale) kartellisten in een LCD-kartel en een alcohol-kartel, lijken nu ook de EU producenten van babymelkpoeder te willen viseren.

Het huidige onderzoek richt zich met name op de grootste toeleveranciers: Biostime International Holding, Mead Johnson Nutrition, Danone, Abbot Laboratories, Nestle and Royal FrieslandCampina NV.

Deze besluiten en de aankondiging van het huidige onderzoek naar de prijzen van babymelkpoeder zijn duidelijke signalen dat de Chinese autoriteiten hard willen optreden tegen overtredingen en dat in de toekomst nog andere handhavingsacties zullen volgen, mogelijk met inbegrip van doorzoekingen en dawn raids.

Meer weten?

Mail Adriaan Buyserd

Op de hoogte blijven? 

Download hier onze eBooks en nieuwsbrieven