Contracten Martin Garrix met Spinnin Records en Music Allstars vernietigd

expertise:

Intellectual Property

newsletter:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

21 September 2017

De contracten tussen DJ Martin Garrix en platenmaatschappij Spinnin Records en manager Music Allstars zijn vernietigd. Ook de zogenaamde ‘fonogramrechten’ van de nummers gaan naar Garrix. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland deze week beslist.

Garrix vindt dat hij bij het tekenen van het contract met Spinnin’ Records, in 2012, werd misleid. Hij tekende in 2012 een platen- en managementcontract, en vernieuwde deze in 2013. Volgens Garrix is er sprake van belangenverstrengeling. De platenmaatschappij (Spinnin Records) en het management (MAS) hebben dezelfde directeur. Daardoor zouden zijn belangen niet goed zijn behartigd. In de zomer van 2015 heeft Garrix de vernietiging van de contracten ingeroepen. Ook verwijt hij Spinnin dat zij ten onrechte zijn naburige rechten als producent hebben geïncasseerd.

Spinnin en MAS hebben bij het aangaan van de overeenkomsten in 2012 de indruk gewekt dat zij professioneel genoeg waren om op een goede wijze de belangen van Garrix te behartigen. Maar dat hebben zij niet waargemaakt. Tijdens de gesprekken in 2013 over het vernieuwen van de productieovereenkomst met Spinnin Records is er vanwege de dubbele petten van de directeur sprake geweest van belangenverstrengeling. MAS had op dat moment maatregelen moeten nemen. Bijvoorbeeld door Garrix in de onderhandelingen te laten bijstaan door een onafhankelijke derde.

De productie- en managementovereenkomst worden vernietigd. Ook krijgt Garrix de rechten als fonogrammenproducent terug op de door hem gemaakte tracks. De rechtbank neemt nog geen beslissing over de financiële claims van Garrix. Garrix eist €3,7 mln van Spinnin’ en €650.000 van Music Allstars. Over die claim gaat de rechter zich op 15 november buigen, tenzij de twee partijen tot een schikking komen. Daarover wil de rechtbank door de partijen nader geïnformeerd worden.

Klik hier voor de uitspraak.