ECLI: Een vernieuwende methode voor het nummeren van rechterlijke uitspraken onthuld

04 July 2013

In de Europese Unie is een nieuwe methode overeengekomen voor het nummeren van gerechtelijke uitspraken. Deze vernieuwing vergemakkelijkt juridisch vergelijkend onderzoek en bevordert een betere rechtsgang.

Op 28 juni 2013 is het Landelijk Jurisprudentienummer (LJN) vervangen door de European Case Law Identifier (ECLI). Volgens het blog van het Nederlands Juristenblad zal deze overgang even tijd kosten om te wennen, maar uiteindelijk zullen zowel de juridische praktijk als het wetenschappelijk onderzoek baat hebben bij de talrijke voordelen die de ECLI biedt:

Zodra alle citaten zijn voorzien van de uniforme ECLI, wordt het vinden van deze verwijzingen aanzienlijk eenvoudiger, ongeacht de gebruikte taal of databank. Met de bedoeling u te besparen van het bezoeken van al deze verschillende databanken, zou in 2014 de ‘ECLI-zoekinterface’ klaar moeten zijn als onderdeel van het Europese e-justitie portaal. Daar zal men direct kunnen zoeken in alle aangesloten nationale en Europese jurisprudentiedatabanken.

Wilt u meer weten?

Bevrijd uzelf van vragen en mail vrijblijvend Adriaan Buyserd.

Wilt u op de hoogte blijven?