Europese Commissie legt 6 producenten van LCD schermen boete op van EUR 648 miljoen

expertise:

Competition & Regulatory

newsletter:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

14 December 2010

De Europese Commissie heeft 6 producenten van LCD schermen beboet voor in totaal ruim € 648 miljoen voor het maken van verboden kartelafspraken. De zes producenten zijn Samsung Electronics, LG Display, AU Optronics, Chimei Innolux Corporation, Chunghwa Picture Tubes en HannStar Display Corporation. Allen afkomstig uit Taiwan of Korea.

LCD (Liquid Crystal Display) schermen vormen het hoofdelement van flat screens die ondermeer in televisies, monitoren en notebooks worden gebruikt. De zes producenten maakten gedurende de periode oktober 2001 tot februari 2006 prijsafspraken, wisselden informatie uit over toekomstige productie, fabriekscapaciteit, prijzen en andere commerciële voorwaarden. Naast maandelijkse besprekingen waaraan alle ondernemingen deelnamen, onderhielden de producenten ook bilaterale contacten. In totaal werden ongeveer 60 besprekingen georganiseerd onder de naam “the Crystal meetings”, voornamelijk in hotels in Taiwan.

De Europese Commissie is van mening dat er een direct gevolg is van de verboden afspraken op de Europese markt omdat veel producten die een LCD scherm bevatten en afkomstig zijn uit Azië, op de Europese markt worden verkocht. Joaquin Almunia, Europese Commissaris voor Concurrentie, liet in een verklaring weten dat ook buitenlandse ondernemingen zich aan de Europese mededingingsregels dienen te houden als ze zaken willen doen in Europa. Ook de Amerikaanse, Japanse en Koreaanse autoriteiten verrichtten onderzoeken naar verboden afspraken van LCD producenten. In Amerika ontvingen verschillende LCD scherm producenten reeds een boete voor het maken van verboden afspraken.  

Samsung Electronics ontving volledige boete immuniteit onder de Europese clementieregels. De onderneming is met informatie over de verboden afspraken naar de Europese Commissie gestapt. Door ondermeer deze informatie was de Europese Commissie in staat een onderzoek te starten. Als gevolg hiervan hoeft Samsung Electronics geen boete te betalen. Ook andere ondernemingen ontvingen een boetereductie. Zo werd de boete van LG Display met 50% verlaagd tot € 215 miljoen.