Juridische stappen tegen Duitsland door de Europese Commissie: een gevecht in het Hof van Justitie

26 November 2013

De Europese Ombudsman heeft de Europese Commissie opgeroepen om een potentieel onrechtmatige staatssteun aan zeven Spaanse voetbalclubs, waaronder Barcelona en Real Madrid, zonder verdere vertraging te onderzoeken. Dit onderzoek is al vier jaar in behandeling door de Europese Commissie, maar er is geen enkele vooruitgang geboekt.

In 2009 diende een anonieme investeerder in Britse en Duitse voetbalclubs een klacht in bij de Europese Commissie over mogelijke oneerlijke concurrentie bij Spaanse voetbalclubs. De genoemde clubs waren Barcelona, Real Madrid, Athletic Bilbao en CA Osasuna. Ook Valencia, Elche en Hércules waren onderwerp van klachten. De clubs zouden van de Spaanse overheid via een belastingvoordeel oneerlijke staatssteun hebben ontvangen, die mogelijk in de miljarden euro’s zou lopen.

Ondanks deze klachten heeft de Europese Commissie tot nu toe geweigerd om deze zaak te onderzoeken. Dit uitstel lijkt verband te houden met een lopend onderzoek naar oneerlijke staatssteun in het Nederlandse voetbal. Het is mogelijk dat de Commissie eerst jurisprudentie wil creëren voordat zij de Spaanse zaak behandelt.

De anonieme klager schakelde daarop de hulp in van de EU Ombudsman, Emily O’Reilly. Zij bekritiseerde de houding van de Europese Commissie en beschreef het als ‘slecht bestuur’. Ze wees ook op een mogelijk belangenconflict, aangezien Eurocommissaris Joaquín Almunia gespot zou zijn in het tenue van één van de Spaanse clubs die onderzocht worden. De samenvatting van het rapport is hier te vinden.

Na deze kritiek heeft de Europese Commissie toegezegd om onmiddellijk een onderzoek te starten.

Wil je meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op met Martijn Jongmans.

Wil je graag op de hoogte blijven? Mis dan geen enkele update door onze eBooks en nieuwsbrieven te downloaden.