Europese Commissie past voor eerste keer ‘settlement’ …

expertise:

Competition & Regulatory

newsletter:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

06 June 2010

De Europese Commissie heeft voor het eerst via een schikkingprocedure boetes opgelegd aan tien DRAM (Dynamic Random Access Memory) producenten. De fabrikanten van halfgeleiders is een boete van in totaal ruim EUR 331 miljoen opgelegd voor het maken van verboden kartelafspraken.  

De Europese Commissie heeft in 2008 de mogelijkheid gecreëerd om kartelzaken af te doen via een bijzondere schikkingsprocedure. Het doel van deze procedure is de lengte van de administratieve procedure (sanctietraject) te verkorten en zo de kosten voor het onderzoek te beperken. Dit heeft meerdere voordelen volgens de Commissie. Zo is de Europese Commissie minder kosten kwijt aan het onderzoek. Ondernemingen die aan de schikkingsprocedure deelnemen krijgen een korting van 10% op de opgelegde boete. Voorwaarde voor het starten van deze onderhandelingen is dat ondernemingen hun aansprakelijkheid voor de gedragingen erkennen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (‘NMa’) kent een dergelijke regeling (nog) niet.

Het DRAM-kartel dat van 1 juli 1998 tot 15 juni 2002 in werking was omvatte een netwerk van contacten waarbij geheime informatie, voornamelijk op bilaterale basis, werd uitgewisseld. Via deze contacten werd het prijsniveau voor DRAMs gecoördineerd en orders verdeeld. De boete is opgelegd aan Micron, Samsung, Hunix, Infineon, NEC, Hitachi, Mitsubishi, Toshiba, Elpida en Nanya. Micron heeft volledige immuniteit voor het betalen van de boete ontvangen vanwege het aan het licht brengen van het kartel bij de Europese Commissie.