Blogpost: Update van de Europese Commissie – AB InBev, ISU en uitgevoerde inspecties onder de loep

expertise:

Competition & Regulatory

newsletter:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

23 January 2018

In deze blog delen we de nieuwste updates over enkele actuele en voltooide onderzoeken van de Europese Commissie naar vermoedelijk oneerlijke concurrentie. We gaan dieper in op het vermoedelijke misbruik van marktdominantie door AB InBev en het competitiebeperkende sanctiebeleid van de Internationale Schaatsunie.

Het vermoedelijke misbruik van marktdominantie door AB InBev, ‘s werelds grootste bierbrouwer

Op 30 juni 2016 opende de Commissie vrijwillig een formeel onderzoek naar de activiteiten van Anheuser-Busch InBev NV (AB InBev) op de Belgische biermarkt. Sindsdien onderzoekt zij of AB InBev misbruik maakt van de sterke marktpositie die het in België heeft. In een mededeling van bezwaren op 30 november 2017, liet de Commissie zien dat zij gelooft dat AB InBev zich vermoedelijk schuldig heeft gemaakt aan dergelijk misbruik.

AB InBev’s macht op de Belgische biermarkt is aanzienlijk. Beroemde biermerken Leffe en Jupiler zijn in het bijzonder erg populair. Echter, de prijzen waartegen deze bieren worden verkocht in Nederland en Frankrijk zijn lager dan die in België. Dit komt vanwege de hogere concurrentiedruk in die landen. Volgens de Commissie nam AB InBev verschillende maatregelen om te voorkomen dat lagere geprijsde bier zou importeren door verkooppunten in België.

Internationale Schaatsunie sancties in strijd met de mededingingsrecht

Met de Winterspelen in het vooruitzicht, brengen we aandacht naar een recente actualiteit in sport en concurrentie. De Commissie oordeelde dat de strenge disciplinaire regels van de Internationale Schaatsunie (ISU) in strijd zijn met het kartelverbod.

Inspecties in de kraftpapier sector

In januari voerde de Commissie een onverwachte inspectie uit bij een bedrijf dat zich bezighoudt met het recyclen van kraftpapier.

Wil je meer weten?

Neem gerust contact op met een van onze specialisten op het gebied van Nederlands en Europees mededingingsrecht.