Financieel Dagblad, 16 September 2010: NMa waarschuwt bedrijfsleiders – Een noodzakelijke waarschuwing voor de top van ondernemingen

15 September 2010

Bij het opleggen van boetes aan commissarissen stuurt de NMa een duidelijk signaal, dat geanalyseerd wordt door Silvia Vinken en Minos van Joolingen (Sectie EU & Mededinging) in hun artikel in het FD van 16 september. Ze leggen uit dat sinds oktober 2007, ondernemingsmanagers en bestuurders persoonlijk beboet kunnen worden voor overtredingen van de Mededingingswet (Mw). Voor deze overtredingen moeten zij feitelijk leiding hebben gegeven. De NMa heeft echter tot nu toe afgezien van deze mogelijkheid. Recentelijk heeft de NMa vier commissarissen en een directeur een boete opgelegd.

In de zogenaamde Wegener-zaak worden commissarissen gestraft als feitelijke leiders voor het niet goed uitvoeren van hun toezichtstaak op het bestuur. Het bijzondere aan deze zaak is dat het niet gaat om een traditionele kartelzaak, maar om het niet naleven van de voorwaarden van een concentratie. Deze overtreding begon in een periode waarin het geven van feitelijke leiding nog niet strafbaar was.

Lees het volledige artikel, dat op 16 september 2010 in het Financieele Dagblad werd gepubliceerd, door hieronder op de PDF-link te klikken.

Download: FD_NMa waarschuwt de top van ondernemingen (PDF, 565 KB)

Wil je meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op met Minos van Joolingen via [dit e-mailadres](mailto:m.vanjoolingen@www.banning.nl) of [bekijk zijn profiel](https://www.banning.nl/onze-mensen/mr-m-j-minos-van-joolingen-banning/).

Wil je op de hoogte blijven van dit thema? Download dan hier onze eBooks en nieuwsbrieven. Je kunt je ook inschrijven om regelmatig updates te krijgen. We horen graag van je.