Inval NMa Amsterdamse ziekenhuizen

sector:

Zorg

expertise:

Competition & Regulatory

newsletter:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

24 February 2010

Op 12 februari jl. bevestigde de Nederlanse Mededingingsautoriteit (‘NMa’) dat zij onaangekondigde bedrijfsbezoeken heeft uitgevoerd bij het Bureau SIGRA Dienstverlening en twee Amsterdamse ziekenhuizen. De ziekenhuizen waarbij onderzoek is uitgevoerd zijn het AMC en het VU Medisch Centrum.

Aanleiding onderzoek

In het AVRO radioprogramma ‘De Praktijk’ kwam aan de orde dat deze Amsterdamse ziekenhuizen patiënten weigeren op basis van hun postcode. Ook via Consuwijzer kwam dit aan het licht. De ziekenhuizen zelf maken geen geheim van hun handelswijze. Het VU Medisch Centrum en het AMC erkennen dat zij patiënten die buiten het eigen postcodegebied wonen, doorverwijzen naar een algemeen ziekenhuis in hun eigen buurt indien zij een gangbare behandeling nodig hebben.

De NMa legt bedrijfsbezoeken af wanneer zij het vermoeden heeft dat de Mededingingswet wordt overtreden, bijvoorbeeld doordat bedrijven afspraken maken over marktverdeling. De NMa vermoedt dat de zorginstellingen de Mededingingswet hebben overtreden door onderling afspraken te maken over het postcodebeleid.

Indien de NMa zo’n vermoeden heeft, moet dat worden gestaafd met bewijs. Het doel van de bedrijfsbezoeken is materiaal te verzamelen, zodat de NMa kan bepalen of er sprake is van een overtreding.

Het staat nog niet vast dat de ziekenhuizen zich schuldig hebben gemaakt aan concurrentiebeperkend gedrag. Aan de hand van het onderzoek wordt bepaald of er daadwerkelijk verboden afspraken zijn gemaakt door de ziekenhuizen.

Wanneer de NMa op basis van het onderzoek kan concluderen dat er sprake is van een redelijk vermoeden dat de Mededingingswet is overtreden, maakt de NMa een rapport op tegen de betrokken ondernemingen.

Als dat het geval is wordt er een sanctie opgelegd in de vorm van een geldboete aan de ondernemingen of natuurlijke personen. Een onderneming kan een boete opgelegd krijgen die maximaal kan oplopen tot tien procent van de wereldwijde omzet, voor natuurlijke personen is bepaald dat er een maximum geldt van 450.000 euro.