Je wilt met de kinderen op vakantie naar het buitenland, maar je ex-partner waarmee je het ouderlijk gezag uitoefent, verleent hiervoor geen toestemming. Wat doe je dan?

expertise:

Family & Inheritance law

newsletter:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

01 November 2017

Je kunt een verzoek indienen bij de rechtbank om vervangende toestemming. Dat deed moeder in deze zaak. Vader ging er namelijk niet mee akkoord dat de kinderen tijdens de herfstvakantie een weekje naar Londen zouden gaan. Dat zou volgens hem i.v.m. mogelijke terroristische aanslagen te onrustig en gevaarlijk zijn.

De rechtbank wijst het verzoek van moeder toe omdat er geen negatief reisadvies is afgegeven, zij er goed over heeft nagedacht, voor zover mogelijk het risico heeft verkleind (hotel buiten de stad) en aangenomen mag worden dat de veiligheidsmaatregelen in Londen zijn aangescherpt. De angst voor aanslagen is onvoldoende reden om toestemming te weigeren. De bestemming Londen kan niet als onverantwoord worden beschouwd, aldus de rechtbank. Daarnaast wordt vader veroordeeld in de proceskosten – hetgeen niet gebruikelijk is in familiezaken – in verband met zijn weigerachtige houding.