Kartelboetes mogelijk aftrekbaar

expertise:

Competition & Regulatory

newsletter:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

12 January 2010

Er heerst al enige tijd discussie over de vraag of kartelboetes wel of niet fiscaal aftrekbaar zijn. De rechtspraak op dit punt is niet eenduiding. Mogelijk komt er op korte termijn meer duidelijkheid op dit punt. De advocaat-generaal van de Hoge Raad  heeft in zijn conclusie op 13 januari jl. vraagtekens gezet bij het uitgangspunt dat kartelboetes enkel een bestraffend karakter hebben en dus, zoals andere boetes, niet fiscaal aftrekbaar zijn. 

Advocaat-generaal Wattel stelt in een zaak over deze kwestie dat het grootste deel van de boete bedoeld is om het onrechtmatige voordeel van het kartel te compenseren. Dat zou betekenen dat bedrijven dit deel van de kartelboete kunnen aftrekken van de winstbelasting. Geredeneerd zou kunnen worden dat over de extra omzet die het kartel heeft opgeleverd, eerder al belasting is betaald.

Het advies van Wattel in deze zaak is echter negatief. Alle bestuurlijke boetes, dus ook kartelboetes, zijn volgens de Nederlandse wet uitdrukkelijk niet aftrekbaar. In driekwart van de gevallen volgt de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal. 

De uitspraak van de Hoge Raad zal vermoedelijk nog geruime tijd op zich laten wachten. Wordt vervolgd.

Bron: FD