Nieuwe boetes en onderzoeken in Europa

expertise:

Competition & Regulatory

newsletter:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

08 April 2009

De Italiaanse kartelautoriteit heeft op 26 februari jl. een boete opgelegd van ongeveer EUR 12 miljoen aan een aantal pasta producenten en brancheverenigingen voor het maken van prijsafspraken richting distributeurs.

Verder heeft de Italiaanse kartelautoriteit haar onderzoek naar kartelafspraken in de retailmarkt voor cosmetica en toiletproducten uitgebreid. Johnson & Johnson, Beidersdorf en Manetti & Roberts zijn onderwerp van onderzoek geworden. Tenslotte is er in Italië een onderzoek gestart naar mogelijke misbruik van een machtspositie door glasproducent Saint-Gobian. Het onderzoek concentreert zich op mogelijke weigering van Saint-Gobain tot leveren van bepaalde essentiële grondstoffen.

Mastercard is onlangs tot een akkoord gekomen met de Europese Commissie en heeft aangegeven vrijwillig de interchange fees voor grensoverschrijdende transacties te verlagen. De zaak tegen Visa wordt doorgezet. Volgens de Europese Commissie staan deze zaken los van elkaar. Microsoft heeft op 8 april jl. weer een boete opgelegd gekregen van EUR 9 miljoen, dit maal door de Duitse kartelautoriteit. Microsoft zou zich hebben bemoeid met de prijzen die retailers hanteerden voor het ‘Office Home & Student 2007’ software pakket. Retailers dienen zelf hun verkoopprijzen te bepalen. Inmenging van de leverancier is in beginsel in strijd met de mededingingsregels.

Tenslotte heeft Eurocommissaris Neelie Kroes een diepgaand onderzoek gestart naar mogelijk ongeoorloofde staatssteun bij de redding van Fortis en ABN AMRO door de Nederlandse staat. Er worden met name vraagtekens gezet bij de voorwaarden van de verstrekte leningen en de koopprijs voor ABN AMRO.