Nieuwe boetes aangekondigd in reeks kartels voor auto-onderdelen: airbags, stuurwielen en autogordels

expertise:

Competition & Regulatory

newsletter:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

22 November 2017

De Europese Commissie heeft vijf leveranciers van airbags, stuurwielen en riemen beboet voor een totaalbedrag van 34 miljoen euro voor het schenden van het kartelverbod. Dit is te lezen in dit recente persbericht.

Overtredingen

De betreffende bedrijven zijn Tokai Rika, Takata, Autoliv, Toyoda Gosei en Marutaka. Deze leverden airbags, stuurwielen en riemen aan Toyota, Suzuki en Honda in de EER. Er zijn vier afzonderlijke overtredingen geïdentificeerd, uitgevoerd door verschillend samengestelde groepen. De onderzochte kartels hebben prijzen en markten op elkaar afgestemd en commercieel gevoelige informatie uitgewisseld.

Schikking

De boetes zijn het resultaat van een schikking met de Europese Commissie. Bij een dergelijke schikking erkennen de karteldeelnemers hun deelname en aansprakelijkheid voor de overtreding. In ruil daarvoor krijgen ze een kortere onderzoeksprocedure en een boetevermindering van 10%.

Clementie

Takata en Tokai Rika, twee van de bedrijven in kwestie, ontvingen geen boete voor de kartels die zij zelf hadden aangekaart bij de Europese Commissie. Wel zijn ze beboet voor de rest van de kartels.

Breder onderzoek auto-industrie

De schikking maakt deel uit van een breder onderzoek van de Europese Commissie naar overtredingen van de mededingingsregels in de auto-onderdelenindustrie. Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u een kijkje nemen op onze eerdere blogs (hier en hier).

Vragen?

Heeft u vragen over dit onderwerp? Dan kunt u emailen met Minos van Joolingen of met Esra van der Wolk. Al uw vragen zijn welkom.