NMa presenteert (vrijwillige) richtlijn voor betere energienota’s

expertise:

Competition & Regulatory

newsletter:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

06 April 2010

Op 31 maart 2010 heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een vrijwillige richtlijn voor betere energienota’s gepresenteerd. Wanneer energiebedrijven zich aan de vrijwillige richtlijn houden, kunnen consumenten de tarieven op hun energierekeningen vergelijken met de tarieven die energiebedrijven hebben aangeboden of met de tarieven die in het contract dat de consument met zijn energiebedrijf heeft afgesloten staan.

De ‘Richtlijn energierekening voor consumenten 2010’ is tot stand gekomen na uitgebreid overleg met de energiebedrijven. De richtlijn is van toepassing op alle energieleveranciers die een vergunning hebben om elektriciteit en/of gas te leveren aan consumenten. Het staat de energiebedrijven vrij of zij aan de richtlijn willen voldoen.

De NMa heeft een onderzoek verricht, waaruit blijkt dat de consument in één oogopslag een overzicht met de belangrijkste gegevens wenst. De energierekening moet juist en begrijpelijk zijn en de tarieven controleerbaar. De voorbeeldnota’s zijn getest door consumentenpanels.

In de richtlijn wordt een onderscheid gemaakt tussen twee soorten rekeningen. Dit zijn de beknopte en de uitgebreide rekening. Energiebedrijven maken zelf de keuze welke rekening zij hun klanten toesturen. Na ontvangst van een beknopte rekening, kan de klant altijd een uitgebreide rekening opvragen. Om de bedragen op de nota na te rekenen, kan ook nog een volledige specificatie worden opgevraagd. De richtlijn voorziet in voorschriften over welke informatie ten minste op de energierekening moet staan.

De richtlijn gaat in op 1 januari 2011. Tot die datum hebben energieleveranciers de tijd om hun energierekeningen aan te passen. Wanneer energiebedrijven hun nota’s aanpassen, wordt dat met ingang van 2011 op de EnergieWijzer van ConsuWijzer vermeld.