Stichting Hypotheekleed claimt 2,8 miljard bij DSB-curatoren

expertise:

Corporate law - M&A

newsletter:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

31 December 2000

Op 27 januari 2010 heeft Pieter Lakeman, voorzitter van Stichting Hypotheekleed een brief aan de Curutoren van DSB Bank verzonden, waarin Hypotheekleed een schadevergoeding van 2,8 miljard euro eist. Hypotheekleed behartigt de financiële belangen van personen die gedurende de periode van 1997-2009 bij DSB Bank kredieten hebben overgesloten en/of verzekeringen hebben gekocht. Hypotheekleed stelt dat DSB sinds 1997 onrechtmatig heeft gehandeld en daarmee haar zorgplicht heeft geschonden. DSB zou bij de onderhavige transacties misleidende en/of onjuiste en/of onvoldoende informatie hebben verschaft omtrent aard, voorwaarden en andere eigenschappen van de door haar verkochte en/of geadviseerde financiële producten.

Hypotheekleed stelt dat de schade van de klanten die tussen 1997 en 2009 schade hebben geleden is ontstaan, doordat zij werden gelokt met lage rentes en lagere maandlasten. Vervolgens werden de klanten opgezadeld met dure koopsompolissen en hypotheken die hoger waren dan de waarde van hun huis. Hypotheekleed heeft van ruim 500 gedupeerden de schade in kaart gebracht. Op basis van deze gegevens is Hypotheekleed uiteindelijk op een schadeclaim van 2,8 miljard euro uitgekomen.

Omstreeks 11 oktober 2009 werd het bedrag aan claims van gedupeerde DSB klanten door de Nederlandsche Bank nog om en nabij de ??n miljard euro geschat. Hypotheekleed heeft toentertijd een soortgelijk cijfer gepubliceerd. Dat cijfer was echter alleen gebaseerd op de schade ontstaan door onnodige en te dure koopsompolissen en niet op de ontstane schade door premiepolissen, de schade door onnodige oversluitingen en de ontstane renteschade. In het schadebedrag van 2,8 miljard is de schade voor spaarklanten niet opgenomen.

Bij de brief van 27 januari 2010 is een uitgebreide bijlage bijgevoegd, waarin Hypotheekleed zich wat betreft de zorgplicht van DSB ondermeer op jurisprudentie uit aandelenleasezaken beroept. Zij beroepen zich o.a. op de Dexia arresten en maken een verwijzing naar het eerder gewezen arrest, Rabobank/Everaars. Lakeman stelt dat, voor zover het Hypotheekleed bekend is, het voor het eerst in de geschiedenis is dat een collectieve actie tegen een gefailleerde rechtspersoon wordt gevoerd. Desondanks verwacht hij dat de rechtbank Amsterdam een verklaring van recht zal afgeven.

Wanneer de rechtbank Amsterdam de verklaring voor recht zou afgeven, kunnen de individuele gedupeerden hun schade in rechte opeisen zonder dat zij apart van elkaar de onrechtmatigheid van DSB hoeven te bewijzen. Dit zou de gedupeerden miljoenen euro’s aan advocaten- en proceskosten schelen. Hypotheekleed heeft de curatoren in haar brief uitgenodigd voor een overleg over de vergoeding van de schade.