Waarschuwing voor rechter wegens schending geheimhoudingsplicht

expertise:

Intellectual Property

newsletter:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

31 December 2000

De president van de rechtbank Zwolle-Lelystad heeft vandaag besloten om een Zwolse rechter een schriftelijke waarschuwing te geven wegens schending van de geheimhoudingsplicht. Deze waarschuwing moet gezien worden als een tuchtrechtelijke maatregel in vervolg op het besluit van de procureur-generaal bij de Hoge Raad om de genoemde rechter niet te zullen voordragen voor ontslag.

De rechter van de rechtbank Zwolle-Lelystad werd in juni van dit jaar door de rechtbank in ‘s-Hertogenbosch veroordeeld voor het schenden van zijn geheimhoudingsplicht. Na de aangifte in februari van dit jaar legde de rechter, in afwachting van het strafrechtelijke onderzoek, zijn werkzaamheden neer.

De enige bevoegdheid waarover een president van een rechtbank in het kader van het tuchtrecht beschikt, is het geven van een waarschuwing. Nu de tuchtrechtelijke procedure is afgerond zal de rechter zijn werkzaamheden binnen de rechtbank Zwolle-Lelystad weer hervatten. In eerste instantie zal deze rechter dit doen in een andere sector dan voorheen.