Autonieuws update: goedgekeurde overnames, boetes voor prijsafspraken en prijssignalering in de auto-industrie

13 August 2017

De mededingingsautoriteiten blijven een oogje in het zeil houden op de automotive sector. In dit artikel geef ik je een samenvatting van de recente ontwikkelingen.

Nederland: Boete voor prijsafspraken over loodtoeslag accu’s vorkheftrucks
Op 5 juli en 9 augustus gaf de Autoriteit Consument & Markt (ACM) boetes uit voor het maken van prijsafspraken bij de verkoop van accu’s voor vorkheftrucks. Zowel de branchevereniging BMWT (Bouwmachines, Magazijninrichtingen, Wegenbouwmachines en Transportmaterieel) als diverse importeurs waren bij deze overtreding betrokken. Ze hadden afgesproken om dezelfde loodtoeslag te hanteren. Een deel van de betrokken bedrijven en de BMWT erkende de overtreding en ontvingen in ruil daarvoor een lagere boete. De totale boetes voor de branchevereniging en zeven importeurs bedroegen bijna 17,5 miljoen euro.

Duitsland: Boete voor prijsafspraken doorberekenen aluminiumkosten hitteschermen
Een vergelijkbaar scenario speelde zich af in Duitsland. De Bundeskartellamt, de Duitse mededingingsautoriteit, legde op 13 juli boetes op aan vier producenten van auto-onderdelen. Deze producenten waren schuldig aan het delen van concurrentiegevoelige informatie én het maken van prijsafspraken voor het doorberekenen van hogere materiaalkosten aan Volkswagen.

Europa: Commissie keurt overnames van Opel en GM Financial goed
Op 5 juli gaf de Europese Commissie haar goedkeuring voor de overname van Opel door Peugeot. Met deze overname verwerft Peugeot volledige zeggenschap over Opel. De Commissie heeft onderzocht wat het effect van de overname zal zijn op de Europese en nationale markten voor motorvoertuigen. Volgens hen zal de overname geen machtspositie vormen of versterken. Er blijft na de overname genoeg sterke concurrentiedruk van andere grote autofabrikanten.

Ierland: Onaangekondigde invallen op motorverzekeringsmarkt
Op 4 juli deed de Europese Commissie samen met de Ierse mededingingsautoriteit (CCPC) onaangekondigde invallen bij verschillende motorvoertuigverzekeraars in Ierland.

Wil je meer weten? 
Neem vrijblijvend contact op met Minos van Joolingen of Esra van der Wolk.

Wil je op de hoogte blijven?
Download dan hier onze eBooks en nieuwsbrieven.